Pridefestivalen i Beirut stoppas

Outlet: Aftonbladet / Editor: Unspecified / Language: Swedish / Date of publication: 16 May 2018 / Estimated reading time: 38 seconds.


Foto: Hassan Ammar/AP/TT  Armband som tagits fram inför pridefestivalen i Beirut. Festivalen har nu stoppats.

Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Armband som tagits fram inför pridefestivalen i Beirut. Festivalen har nu stoppats.

Myndigheterna i Libanon har stoppat pridefestivalen i Beirut, den enda i sitt slag i arabvärlden. Festivalen skulle ha pågått i en vecka men avbröts i dag efter att den drog i gång i lördags.

Anledningen är att organisatören Hadi Damien tagits in på förhör hos säkerhetstjänsten. Enligt ett uttalande från Damien uppmanades han att skriva på ett skriftligt avtal om att de resterande aktiviteterna som planerats in under veckan skulle stoppas, i utbyte mot att han skulle släppas fri. Damien uppger att han riskerade åtal om han inte skrev under.

Bland annat är det poesikvällar och samtal om sexualhälsa som nu stryks.

Libanon är generellt sett mer tolerant mot hbtq-rörelsen än andra arabländer, men även förra året tvingade myndigheterna arrangörerna att stryka ett evenemang från den första upplagan av Beiruts pridefestival.


BEIRUT PRIDE ANMÄRKNINGAR:

1. Beirut Pride avbröts inte. De suspenderade aktiviteterna hämtas och projekt och initiativ fortsätter som planerat. Ett program som inte behöver hjältar att genomföras.

2. Beirut Prides händelser avbröts på beslut av generaladvokaten i Beirut, oberoende av avtalet, samtycke eller vägran av Hadi Damien. Beslutet att avbryta händelserna var effektivt om Hadi Damien fängslades eller släpptes. Den pant han blev ombedd att underteckna var att han skulle erkänna den allmänna åklagarens beslut. Han skrev inte av på avstängningen. För en fullständig redogörelse för interneringen hänvisas till the Statement about the Suspension of Beirut Pride Events – 14 May 2018.