Gay Pride in Libanon afgelast na interventie politie

Outlet: Nederlandse Omroep Stichting / Editor: Unspecified / Language: Dutch / Date of publication: 16 May 2018 / Estimated reading time: 56 seconds.


De regenboogvlag in Libanon, bij de Pride vorig jaar BEIRUT PRIDE

De regenboogvlag in Libanon, bij de Pride vorig jaar BEIRUT PRIDE

De organisator van de Beirut Pride in Libanon heeft het evenement afgelast nadat hij was opgepakt en ondervraagd door de politie. Organisator Hadi Damien zegt dat hij van de autoriteiten een overeenkomst moest ondertekenen, waarin hij beloofde om het evenement af te gelasten. Als hij dat niet zou doen, zou hij worden vervolgd.

Vorig jaar was Libanon het eerste Arabische land waar een Gay Pride werd georganiseerd. Toen werd de openingsbijeenkomst ook al afgelast, uit angst voor ongeregeldheden.

De Beirut Pride was afgelopen zaterdag al begonnen en zou nog tot zondag duren. De Libanese autoriteiten hebben niet bevestigd dat de lezing van Damien klopt.

Libanon is een van de tolerantere landen uit de Arabische wereld, maar homoseksuelen worden regelmatig gearresteerd. De wet in Libanon verbiedt vormen van "onnatuurlijke seks" en het wetsartikel wordt vaak gebruikt om homoseksuelen zonder aanleiding op te pakken.


BEIRUT PRIDE OPMERKING:

De gebeurtenissen in Beirut Pride werden opgeschort op de beslissing van de procureur-generaal van Beiroet, onafhankelijk van de overeenkomst, toestemming of weigering van Hadi Damien. Hij heeft niet de bevoegdheid om "te beslissen om de gebeurtenissen op te schorten", een beslissing die effectief was, ongeacht of hij werd vastgehouden of werd vrijgelaten. De belofte die Hadi moest ondertekenen was dat hij de beslissing van de procureur-generaal moest erkennen. Raadpleeg voor een volledig overzicht van de detentie the Statement about the Suspension of Beirut Pride Events – 14 May 2018.