Kulturguide: Libanons LGBT-scene

Outlet: Globalnyt / Editor: Marianne Rejnholt Keserwany / Language: Danish & English / Date of publication: 20 August 2018 / Estimated reading time: 1 minute, 41 seconds.


Den libanesiske gruppe Mashrou’ Leila, der spillede i Malmø i 2017. Foto: Anteger11 (CC BY-SA 4.0)

Den libanesiske gruppe Mashrou’ Leila, der spillede i Malmø i 2017. Foto: Anteger11 (CC BY-SA 4.0)

Hadi Damien, grundlægger af Beirut Pride, viser vej på kulturscenen, hvor Libanons seksuelle minoriteter folder sig ud på scene, på lærredet, i litteraturen, i kunsten og online.

Kunst

 • Haven for Artists er en NGO, der med sin bygning i Beirut tilbyder værksteder, udstillingslokaler, cafe og bar samt grønne udendørsomgivelser til på både lokale kunstnere og publikum. Stedets aktuelle udstilling, RADICAL- Choix et conséquences, behandler bl.a. identitet, køn, selvrealisering som bymennesker og under de ekstremer, som findes i Mellemøsten. Udstillingen, der dækker alle medier, løber frem til 25. september. https://havenforartists.org/staging/

 • Sasha Elijah, hybridmodel og performancekunstner

 • Art Queer Habibi laver videoer og  illustrationer med LGBTQ-motiver og påskriften, hubb, der betyder kærlighed på arabisk. Det hele kan ses på Instagram og man endda købe kort med illustrationerne. 

Litteratur

 • Saleem Hadda, der er født i Kuwait og har en palæstinensisk-libanesisk far og tysk-irakisk mor, debuterede i 2016 med romanen, Guapa, som handler om en ung, homoseksuel mand i et unavngivet, arabisk land, der forsøger at skabe sig et liv midt i politisk og religiøs uro. Læs mere om bogen på Amazon.

 • Aaliya’s Books, bogcafe i Beirut, som hovedsageligt sælger engelsksprogede både nye og brugte bøger og afholder litterære temaaftener. 

 • Dima Matta underviser i litteratur ved Balamand, Libanon, samt grundlægger af Cliffhangers, en platform for fortællinger og personlige historier. 

Musik

 • Mashrou’ Leila, libanesisk band. Forsangeren er åben homoseksuel og under en koncert i Cairo, Egypten, havde flere blandt publikum medbragt regnbueflag, hvilket resulterede i voldsomme anholdelse af mindst syv personer. 

 • Moe Khansa, sanger og danser, som konstant udfordrer sit hjemland, Libanons tabuer ved bl.a. at danse mavedans. 

Film

 • Selim Mourad, libanesisk filmskaber, som med sit dokumentaren, This Little Father Obsession, 2016, fortæller sin personlige historie om være homoseksuel og sine forældres eneste barn og dermed eneste mulighed for videreførelse af slægten.

 • Mohamed Sabbah, ligeledes libanesisk filmskaber, undersøger i sin film, Chronic, 2017, tabuer som sex, kærlighed og traumer i Beirut. https://www.imdb.com/title/tt7000030/?ref_=ttpl_pl_tt

Podcast